zbiory
martusia: Dany jest zbiór X = {1, 2, ..., 100}. Niech B jest 8−elementowym podzbiorem X. Pokaż że
istnieją dwa podzbiory B takie że sumy ich wszystkich elementów są równe.
28 maj 18:25
Benny: Czy dobrze rozumiem?
B1={1, 3, 5, 7, 10, 12, 14, 16}
B2={2, 4, 6, 8, 9, 11, 13, 15}
28 maj 18:54
Jerzy:
28 maj 19:08
martusia: Sory nie napisałam jednego słowa
Dany jest zbiór X = {1, 2, ..., 100}. Niech B jest 8−elementowym podzbiorem X. Pokaż że
istnieją dwa podzbiory zbioru B takie że sumy ich wszystkich elementów są równe.
28 maj 19:33
Benny: Podzbiory o dowolnej liczbie elementów?
28 maj 19:42
martusia: Tak
28 maj 19:44
martusia: Chyba trudne?
28 maj 19:56
Jerzy:
To chyba żart
28 maj 20:08
martusia: co żart?
28 maj 20:18
g: Wygląda na trudne. A może to jest zadanie z programowania, czyli żeby napisać
program który to wykaże.
28 maj 21:13
martusia: To zadanie z kombinatoryki
28 maj 21:31
jc: Dla 128 już można wybrać taki pozbiór: {1,2,4,8,16,32,64,128}.
Stawiam na zasadę szufladkową Dirichleta.
28 maj 23:23
martusia: Ale co dla 128 można wybrać taki podzbiór
29 maj 07:54
jc: W zbiorze X={1,2,...,128} znajdziemy podzbiór 8 elementowy taki,
że suma elementntów każdego jego podzbioru jest inna.
Przykładem takiego podzbioru jest zbiór {1,2,4,8,16,32,64,128}.
Ładne zadanie i na pewno pomyslę nad rozwiązaniem.
Pochwal się, jak coś znajdziesz
29 maj 08:36
www: No pewnie studenci to takie zadania pykają?
Wg mnie: spróbuj skonstruować dwa podzbiory, które mają tę właściwość. Następnie założyć, jest
inny, i pokazać, że odpowiada jednemu z dwóch.
29 maj 11:46
pytam: A czy dla tego zbioru {1,2,12,24,48,92,96,100} to zachodzi?
29 maj 23:30
jc: Nie zachodzi! Piękny przykład

A więc twierdzenie jest fałszywe.
29 maj 23:50