punkt wspólny dla powierzchni stycznych
azerty: Znajdź punkt wspólny dla wszystkich powierzchni stycznych do powierzchni z = xeyx
28 maj 16:32
jc: (0,0,0)
28 maj 17:06
azerty: bardziej mi chodziło o to jak to powinienem sprawdzić
28 maj 17:25
jc: Napisz równanie płaszczyzny stycznej.
28 maj 17:28
azerty: xeyx − eyx(x−y) − eyx = −xo eyxx} −yoe{u{yx}
+xoeyoxo
28 maj 17:49
azerty: ehh, wysłałem niepoprawnie sformatowane.
Tak miało być?:
xeyx −eyx(x−y) −yeyx = xoeyoxo −xo eyx(x−y)x
−yoeyx
28 maj 17:55
jc: Proponuję czytelniejszy zapis.
Płaszczyzna styczna w punkcie (x,y,xex/y).
(X,Y,Z) punkty płaszczyzny (duże litery)
Z = (1− x/y) ex/y X + ex/y Y
28 maj 22:36