Narysuj na płaszczyżnie zespolonej zbiory
Miki: Narysuj na płaszczyżnie zespolonej zbiory:
E = {z ∈C : Re(z3) = Im(z3)}
28 maj 14:50
Janek191:
z = a + b i
z3 = ( a + b i)2*(a + b i) = (a2 +2 ab i − b2)*( a +b i ) =
= a3 − b2 a +2 a2 b i + a2 b i − 2 a b2 − b3 i =
= (a3 − 3 a b2 ) + ( 3 a2 b − b3 ) i
Re z3 = a3 − 3 a b2
Im z3 = 3 a2 b − b3
więc
a3 −3 a b2 = 3 a2 b − b3
28 maj 17:34
g:

Re(z
3) = Im(z
3) oznacza, że liczba z
3 leży na prostej Re=Im, czyli że jej argument to
45 lub 225 stopni. Argument liczby z może przyjmować wartości 15, 135, 255, 75, 195,
315. Pierwsze trzy po pomnożeniu przez 3 mod 360 dają 45, następne trzy dają 225.
28 maj 18:49