Nierówność
Grahul: Rozwiąż nierówność
4|x| − |x|3 =<0
|(x2 − 3)(x2−4)| =<0
Chciałbym przy okazji podziękować wszystkim którzy pomagali mi w nauce do ostatniego
sprawdzianu z pochodnych poszedł mi dobrze nie zrobiłem tylko jednego zadania z zadań
optymalizacyjnych których niestety nie zdążyłem ogarnąć :c
28 maj 14:09
Jerzy:
1) podstaw: IxI = t i t ≥ 0
2) (x2 − 3)(x2−4) = 0
28 maj 14:12
Grahul: I jeszcze jedno zadanko
|x3 − 3x − 2| =< x3 − 3x −2
Mam powtórkę z całego roku i coś nie za bardzo pamiętam jak postępować z modułami
28 maj 14:13
Grahul: Czyli w tym drugim zadaniu zostaje same równanie a nie nierówność czy nie dopisałeś znaku ?
28 maj 14:14
Jerzy:
IaI ≤ f(x) ⇔ f(x) ≥ 0 i −f(x) ≤ a ≤ f(x)
28 maj 14:16
Jerzy:
samo równanie, bo moduł jest zawsze nieujemny
28 maj 14:17
Grahul: ok dzięki za pomoc 1 i 2 zrobione ale dalej nie rozumiem 3 możesz to tak bardziej
łopatologicznie wyjaśnić
28 maj 14:24
Jerzy:
Założenie: x3 − 3x − 2 ≥ 0
potem : − ( x3 − 3x − 2) ≤ x3 − 3x − 2 ≤ x3 − 3x − 2
28 maj 14:26
Jerzy:
albo: a ≥ 0 , i IaI ≤ a ⇔ a dowolna liczba nieujemna
28 maj 14:28
Grahul: x3 − 3x − 2 ≤ x3 − 3x − 2 v − ( x3 − 3x − 2) ≤ x3 − 3x − 2
tak ?
28 maj 14:29
Jerzy:
Czytaj 14:28
28 maj 14:30
Jerzy:
Ta nierówność jest spełniona dla tych x, dla których: x3 − 3x − 2 ≥ 0
28 maj 14:34
Grahul: Aaaaa o kurcze dzięki wielkie, nie wpadłbym jak to zrobić, skąd znasz te wszystkie wzory ? Masz
je w głowie czy jakiś podręcznik ze wzorami ?
28 maj 14:37
Jerzy:
28 maj 14:50
Jerzy:
Nie uwierzysz,ale nie mam żadnej książki
28 maj 14:51