matematykaszkolna.pl
Przestrzenie afiniczne Benny: Przeczytałem sobie wykład, były tam jakieś własności, ale nie bardzo ogarniam o co chodzi z tymi przestrzeniami/podprzestrzeniami afinicznymi. 1) Udowodnić, że Y={(x0, x1, ..., xn)∊Rn+1: x0+x1+...+xn=1} jest podprzestrzenią afiniczną w Rn+1. Mam przedstawić x0 za pomocą x1, ..., xn i sprawdzić wymiar?
28 maj 13:56
jc: Rn+1 jest przestrzenią liniową. Zbiór U złożony z roziœzan równania x0 + x1 + x2 + ... + xn = 0 jest n wymiarową podprzestrzenią Rn+1. Rn+1 jest przestrzenią afiniczną wymiaru n+1. Niech P = (1,0,0, ..., 0,0). Pozdbiór K ⊂ Rn+1 złożony z punktów postaci P+v, gdzie v ∊ U, jest podprzestrzenią afiniczną wymiaru n przestrzeni afinicznej Rn+1 (należy jeszcze sprawdzić, że A−B ∊ U dla dowolnych A, B ∊ K, ale to jest oczywiste. OGÓLNIE. Zbiór roziązań układu jednorodnego tworzy podprzestrzeń liniową (ale też afiniczną), a zbiór rozwiązań układu niejednorodnego tworzy podprzestrzeń afiniczną. TO można potraktować jako definicję i nie przejmoawać się innymi definicjami.
28 maj 14:17
Benny: Jakoś mało z tego łapie, chyba zbyt ogólnie.
28 maj 14:25
jc: Może taki obrazek: R3 jest przestrzenią liniową. R3 posiada podprzestrzenie 0, 1, 2, 3 wymiarowe. Np.dwuwymiarową podprzestrzenią jest każada płaszczyzna przechodząca przez 0. R3 jest przestrzenią afiniczną. Oznacza to, że każdej parze punktów możesz przypisać wektor z pewnej przestrzeni (wiemy z jakiej, z R3). Dwa, każdy punkt możemy przesunąć o wektor. Płaszczyzna w R3, nie przechodząca przez zero, nie jest podprzestrzenią liniową R3. Taką płaszczyznę nazywamy poprzestrzenią aliniczną R3.
28 maj 14:29
jc: Jednorodny układ równań − układ równań, który ma zera po prawej stronie. Rozwiązania tworzą podprzestrzeń liniową. Niejednorodny układ równań − już nie ma zer. Rozwiązania tworzą podprzestrzeń afiniczną. Wisz jak można opisać rozwiązania układu niejednorodnego? Do dowolnego rozwiązania układu niejednorodnego (czyli jakiegoś punktu) dodajesz ogólne rozwiązanie układu jednorodnego (czyli wektory z pewnej podprzestrzeni). Nic nie stracisz patrząc w ten sposób (no, chyba że przejdzesz do wymiaru ).
28 maj 14:35
Benny: To jak to będzie wyglądało w tym zadaniu?
28 maj 15:12
jc: Rozwiązania równania x0+x1+ +xn=1 możemy uzyskać biorąc dowolne x1, x2, ... , xn i wyliczjąc x0 = 1 − x1 −x2 − ... − xn. O tym, co to jest przestrzeń i podprzestrzeń afiniczna przeczytałem w Wikipedii i podzieliłem się spostrzeżeniami. W skrócie: podprzeprzestrzeń afiniczna to przesunięta podprzestrzeń liniowa (o zero również). Jaką definicję podprzestrzeni afinicznej masz w swojej książce?
28 maj 15:32
Benny: Z wykładu mam tak: Uporządkowana trójkę (X, V, +), gdzie X − dowolny dany zbiór, V − przestrzeń wektorowa, + − działanie zewnętrzne +: X x V → X nazywamy przestrzenią afiniczną, jeśli: 1)∀x∊X x+0'=x (0'∊V) 2)∀x,y∊X ∃! v∊V x+v=y 3)∀x∊X ∀u,v∊V (x+u)+v=x+(u+v) Niech (X, X, +) − przestrzeń afiniczna, Y⊂X, Y≠∅ Jeśli istnieje podprzestrzeń wektorowa Y przestrzeni wektorowej X taka, że: 1)∀x,y∊Y (xy)∊Y 2)∀x∊Y ∀v∊Y x+v∊Y to uporządkowana trójkę (Y, Y, +) nazywamy podprzestrzenią afiniczną przestrzeni X.
28 maj 15:43
jc: No to próbujmy po kolei. X to właśnie przestrzeń afiniczna. Wszystkie takie definicje podobnie wyglądaną. Najpierw to jakieś trójki, czwórki, ..., a na koniec i tak pierwszy element − który jest zbiorem nazywa się tak, jak każe definicja). X = Rn+1 V = Rn+1 przestrzeń wektorowa x=(x0,x1,...,xn) ∊ X, v=(v1,v2,...,vn) ∊ V, x + v = (a0+v0, a1 + v1, ..., an+vn) i sprawdzasz (1) ,(2), (3). Punkt drugi definiuje działanie x−y. Faktycznie x−y = (x0−y0, x1−y1,...,xn−yn). podprzestrzeń (myślę, że Y powinno być podprzestrzenią V, a nie jakiegoś abstrakcyjnego X. Oznaczmy Ylierą U, będzie prościej. y = (y0,y1,...yn) ∊ Y ⊂ X, y ∊ Y ⇔ y0 + y1 + + yn = 1. u ∊ U ⇔ u0+u1+...+un = 0 (1) Pokazujesz, że y−z ∊ U dla y,z ∊ Y (2) Pokazujesz, że y+u ∊ Y dla y∊Y i u ∊ U Pozmieniałem litery, aby było ładniej. −−−−−−−−− W szkole wytrwale przypomina się różnicę pomiędzy przestrznią afiniczną i wektorową pisząc raz (1,3), a w innym miejscu [5,7]. ... a potem wszedzie studenci widzą (1,2,3).
28 maj 16:13
Benny: y=(y0, 1, ..., yn) z=(z0, z1, ..., zn) y,z∊Y y0+y1+...+yn=1 z0+z1+...+zn=1 (y0−z0)+(y1−z1)+...+(yn−zn)=0 u0+u1+...+un=0 y−z=u∊U y+u=(y0+u0, y1+u1, ..., yn+un) (y0+u0+(y1+u1)+...+(yn+un)=1 y+u∊Y W ogóle nie widzę tutaj sensu tego.
28 maj 19:34
Benny:
28 maj 22:03
jc: Bo to nie ma sensu emotka Ujmę to jeszcze krócej. Pomyśl o R3. Podprzestrznie liniowe R3: {0}, proste przechodzące przez zero d=1, płaszczyzny przechodzące przez zero, całe R3. Wymiary odpowiednio 0,1,2,3. R3 jest przestrzenią afiniczną. Podprzestrzenie afiniczne R3: punkty, proste, płaszczyzny, całe R3. Wymiary odpowiednio 0,1,2,3. To są po prostu przesunięte podprzestrzenie liniowe. Nie przejmuj się dowodami.
28 maj 22:43
Benny: To jest jedno z zadań na ćwiczenia emotka
28 maj 23:09