równania różniczkowe
Frost: y'+y=x+1 z warunkiem y(0)=−1
y'=x−y+1
t=x−y+1
y=x+1−t
y'=1−t'
1−t'=t
dt=(1−t)dx
ln|1−t|=x+C
|1−t|=e
x+C
|1−t|=C*e
x
1−t=+/− C*e
x
1−t=C*e
x
t=1−C*e
x
1−C*e
x=x−y+1
y=x+C*e
x
dla y(0)=−1
−1=C
y=x−e
x
dobrze
28 maj 11:45
Kacper:
Nie potrafisz sprawdzić?
28 maj 12:10
Frost: nie
28 maj 12:18
Frost: Umiem, umiem
28 maj 12:19
Frost: tylko, że po sprawdzeniu coś jest źle
28 maj 12:38
azeta: | | dt | |
∫ |
| ≠ln|1−t|  |
| | 1−t | |
28 maj 16:53
Frost: −ln|1−t|, dzięki
30 maj 09:59