zadanie
hh: oblicz pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny wiedząc że wysokość tego trójkąta poprowadzona
z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 2 i 6
Sprawdzałam kilka razy ale w odpowiedziach są inne wyniki a mianowicie :8pi(2−sqrt(3)) ale nie
rozumiem dlaczego przecież skoro promień okręgu wpisanego jest prostopadły do
przeciwprostokątnej to musi się pokrywać z wysokością prawda?
Czy to może chodzi o jakąś cechę podobieństwa? tak czy inaczej korzystałam z twierdzenia
Pitagorasa (r+6)2 + (r+2)2=82
27 maj 23:11
g:

Z podobieństwa trójkątów: 2/h = h/6, h =
√12
Pole trójkąta = 1/2 * 8 * h = 1/2 * a * b = 1/2 * (8+a+b) * r
Pitagoras: a
2 + b
2 = 8
2
Mając a*b i (a
2+b
2) wyznacz a i b (a może od razu a+b), a następnie r.
27 maj 23:34
Mila:

h=
√2*6=
√12=2
√3
a
2=h
2+2
2
a
2=12+4
a=4
b
2=h
2+6
2
b
2=48
b=4
√3
(6+2
√3)*r=8
√3 /*(6−2
√3)
(36−12)*r=8
√3*(6−2
√3)
24r=48
√3−16*3
r=2
√3−2
P
o=π*r
2=π*(2
√3−2)
2=π*(4*3−8
√3+4)
P
o=π*(16−8
√3)
P
o=8π*(2−
√3)
=============
27 maj 23:49
myszka:
h2=2*6 =12 c= 2+6=8
a=√22+12=4 , b= √62+12= √48=4√3
2r=a+b−c = 4+4√3−8 = 4√3−4
r= 2(√3−1)
P=πr2 = 4(√3−1)2π= 8π(2−√3) [j2]
28 maj 00:18
Ankaaa: F(x)=(√5•2)X −1
4 cze 12:06
Ankaaa: Miejscem zerowym funkcji liniowej jest
4 cze 12:07