Wykaz
Krzysiek: x2 + y2 = 2
Wykaż, że x+y ≤ 2
27 maj 20:59
g:

Okrąg wyznaczony równaniem x
2+y
2=2 mieści się w obszarze wyznaczonym
nierównością |x+y| ≤ 2, zatem w punktach okręgu ta nierówność jest spełniona.
27 maj 21:23
Krzysiek: A inaczej niż geometrycznie? Jestem w 1 klasie liceum
27 maj 21:34
Jack: Czy x albo y sa dodatnie? Albo czy wiemy cos wiecej?
27 maj 21:41
Krzysiek: x,y ≥ 0
27 maj 21:42
Jack: W takim razie mozemy podnies nierownosc do kwadratu.
x + y≤2 /()2
x2 + 2xy + y2≤4
Skoro x2 + y2 = 2 to 2x2 + 2y2 = 4
Zatem
x2 + 2xy + y2 ≤ 2x2 + 2y2
x2 − 2xy + y2≥0
(x−y)2≥0
27 maj 21:47