matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Delcik:
Jak policzyć granice tego typu funkcji? lim x→
∞
(
√
x
2
+ 9
− x)
1
lim x→
∞
(
)
√
x + 2
−
√
x − 2
lim x→
∞
(
√
x
2
+ 1
− x) Dziękuję z góry
27 maj 19:42
ICSP:
a
2
− b
2
a−b =
a + b
27 maj 19:44
Delcik:
Jeszcze typu:
√
x
lim→
∞
3
√
x
lim→−
∞
√
x
2
lim→−
∞
(
√
−x
*
3
√
x
2
)
27 maj 19:47
Delcik:
@ISCP, niestety nie rozumiem
27 maj 19:48
Mila:
1)
√
x
2
+9
+x
=lim
x→
∞
(
√
x
2
+ 9
− x)*
=
√
x
2
+9
+x
x
2
+9−x
2
=lim
x→
∞
=
√
x
2
+9
+x
+9
=lim
x→
∞
=0
√
x
2
+9
+x
27 maj 19:57
Jack:
√
x
x
1/2
=
= x
1/2 − 1/3
= x
1/6
=
6
√
x
3
√
x
x
1/3
wiec jesli lim x−>
∞
to lim
6
√
x
=
∞
27 maj 20:09
Delcik:
Dziękuję!
27 maj 20:21