Szereg zbiezny czy rozbiezny?
Wojtek: | | (n+1)2 | |
Mam pytanie odnośnie szeregu : ∑ n=1 ∞ = |
| . Czy rozwiązując ten szereg |
| | n! | |
| | an+1 | |
wykorzystując kryterium D'Alamberta szereg wyjdzie zbieżny. Gdy oblicze lim(n→∞) |
| |
| | an | |
to wychodzi mi 1 co oznaczałoby że kryterium nie rozstrzyga.
27 maj 18:05
Mila:
Policz jeszcze raz granicę.
Szereg zbieżny.
27 maj 18:26
Jack:
| | (n+2)2 | | (n+2)2 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | (n+1)! | | n!*(n+1) | |
| | (n+2)2 | | n! | | (n+2)2 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | n!*(n+1) | | (n+1)2 | | n!(n+1)3 | |
27 maj 19:10
Jack: co ja tam napisalem...
oczywiscie
| | (n+2)2 | |
zatem lim |
| = ... |
| | (n+1)3 | |
27 maj 19:11
jc: Zachęcam do znalezienia sumy szeregu z zadania
27 maj 19:20
Benny: Rozbić na 3 sumy i każdą pod "e"?
27 maj 20:20
Kacper:
Czyżby wynik 5e−1?
Benny pochwal się rozwiązaniem
27 maj 20:25
jc:
27 maj 20:55
ICSP: | | (n√(n+1))2 | |
limn n√an = lim |
| = 0, więc szereg jest zbieżny. |
| | n√n! | |
27 maj 20:57
Benny: | | n2 | | n | | n+1 | |
n=1∑∞ |
| =n=1∑∞ |
| =n=0∑∞ |
| = |
| | n! | | (n−1)! | | n | |
| | 1 | | n | | n | |
=n=0∑∞ |
| +n=0∑∞ |
| =e+n=1∑∞ |
| = |
| | n! | | n! | | n! | |
| | 1 | | 1 | |
=e+n=1∑∞ |
| =e+n=0∑∞ |
| =2e |
| | (n−1)! | | n! | |
| | 1 | |
Reszta analogicznie. W ostatniej sumie tj. n=1∑∞ |
| =e−1, ponieważ sumujemy od 1, a nie |
| | n! | |
od 0, dlatego wynik to 5e−1
O to chodziło?
27 maj 21:10
Mila:
Ładnie.
Opuściłeś znak silnia w pierwszej linijce.
27 maj 21:36
Benny: Ups, uciekł gdzieś
27 maj 21:46
Wojtek: Dzięki wielkie, miałem sprawdzić czy jest zbieżny, ale popełniłem prosty błąd rachunkowy...
27 maj 21:49