pochodne funkcji dwóch zmiennych
Marta: f(x,y)= y*ln(x2 +y)
Obliczylam pochodne f'x(xy)= 2xy/x2+y i f'y(x,y)= ln(x2 +y)+ y/x2+y
Czy te pochodne policzone sa dobrze? Jak powinny wygladac pochodne drugiego rzedu?
27 maj 17:33
Jerzy:
Dobrze
27 maj 17:35
Jerzy:
Punkty stacjonarne też miałaś dorze
27 maj 17:36
Marta: A jak powinny wygladac pochodne f''xx, f''xy, f''yx i f''yy?
27 maj 17:37
Jerzy:
pokaż fxx
27 maj 17:42
Marta: I czy moge do nich uzyc wzoru f/g= f'g−fg'/ g2 ?
27 maj 17:43
Jerzy:
tak ...pokaż jak liczysz fxx .... 2y to stała
27 maj 17:43
Marta: F''xx= (2y*(x2+y)−2xy*2x)/(x2+y)2
27 maj 17:44
Jerzy:
OK .... uporządkuj
27 maj 17:46
Marta: (−2x2y+2y2)/(x2+y)2
27 maj 17:50
Jerzy:
licz fxy
27 maj 17:52
Marta: F''xy=2x3/(x2+y)2
Tylko ze f''xy powinna rownac sie f''yx, a f''yx wychodxi mi (4x2+x2+y−2xy)/(x2+y)2
27 maj 18:04
Jerzy:
Muszą się równać
27 maj 18:04
Marta: W zadna strone nie chce mi to wyjsc..
Moglbys policzyc i pokazac w jaki sposob to zrobiles?
27 maj 18:10
Jerzy:
| | 2x | | 2xy | |
fyx = |
| − |
| = ... teraz wspólny mianownik |
| | x2+y | | (x2+y)2 | |
27 maj 18:30
Marta: Okej, dziekuje, postaram sie z tym uporac
27 maj 20:18
Jerzy:
Dasz radę..widzę to
27 maj 20:53