pochodne funkcji
dominika : oblicz pochodna funkcji :
a) y=x+2√x
b) f(x)= tgx/x3
c) f(x)=sin √x
d) f(x)=sin x/√x
e) f(x)=tg x*4x
f) f(x) =√x2−1
27 maj 17:12
Jerzy:
I gdzie masz problem ?
27 maj 17:16
Dariusz Matematyk : nie wszyscy są tacy mądrzy jak Ty Jerzy

wyslij rozwiązania
27 maj 17:20
Jerzy:
| | 1 | |
3) f'(x) = cos(√x)* |
| |
| | 2√x | |
| | 1/cos2x*x3 − tgx*3x2 | |
2) f'(x) = |
| |
| | x6 | |
27 maj 17:22
6latek : Dariusz Matematyk
Jeśli zamarzyly CI się studia to weź się do roboty .
Nikt CI do zeszytu jak w liceum nie podyktuje , sa książki sa programy do liczenia ale po co
korzystać . lepiej napisac tutaj i czekac na rozwiązania i się wymadrzac
Tu już nie ma tłumaczenia ze ja humanista (nie obrazajc humanistów
27 maj 17:47
Wojtek: | | 1 | |
mała podpowiedź do podpunktu f) f(x)= √x2+1 = (x2+1) do potęgi |
| . Dalej już ze wzorów |
| | 2 | |
na pochodne . Warto obejrzeć jakś film w internecie z rozwiązywaniem pochodnych, albo
zaopatrzyć się w kursy z e−trapeza. Popieram 6latek. Co prawda sam mam problemy z matematyką,
ale trzeba jej poświęcić trochę czasu, żeby ją zrozumieć. Tu jest link do karty wzorów z
pochodnymi i kilkoma przykładami
http://www.matemaks.pl/wzory-pochodnych-wybranych-funkcji.html
27 maj 17:59
Mariusz:
Proponuję w ten sposób
27 maj 18:03
Jerzy:
Nie było z definicji , może liczyć ze wzorów
27 maj 18:05