Oblicz bez użycia tablic
Ania: Hej, Mam problem z zadaniem. Może ktoś by pomógł

Oblicz bez użycia tablic
| | sin225−cos225 | |
1) |
| |
| | 2sin225−1 | |
| | 2tg34*ctg28 | |
2) |
| |
| | tg62−ctg56 | |
27 maj 16:55
ICSP: W 1) wzory : −cos2x = sin2x − cos2x = 2sin2x − 1 Dla dowolnego x ∊ R
27 maj 16:59
ICSP: | | sinx | | cosx | |
W 2) pozamieniaj tgx i ctgx na odpowiednio |
| oraz |
| |
| | cosx | | sinx | |
i postaraj się uprościć.
27 maj 17:00
Asia: A jaśniej.
27 maj 19:46
6latek : Ale co chcesz jasniej np. a 1)
sin
2x−cos
x=sin
2x−(1−sin
2x) = sin
2x−1+sin
2x= 2sin
2x−1
bo cos
2x= 1−sin
2x
czyli sin
225−cos
225= 2sin
225−1 (to masz licznik
Zobacz co masz w mianowniku podziel to i po zabawie
27 maj 20:01
Asia: W 1) wyjdzie 1 .? Po skróceniu licznika i mianownika
27 maj 20:26
6latek :
27 maj 20:28
Asia: A w drugim przykładzie jak mam to obliczyc .
27 maj 20:32
Asia: | 2 sin34cos34*cos28sin28 | |
| a jak dalej to |
| sin62cos62*cos56sin56 | |
zrobić.
27 maj 20:37
Mila:
W drugim masz w mianowniku odejmowanie czy mnożenie?
27 maj 20:53
Asia: A sorry pomyliłam się odejmowanie
28 maj 06:59
6latek : Licznik masz taki
| | sin34*cos28 | |
2* |
| |
| | cos34*sin28 | |
natomiast mianownik masz rozpisany zle
| | sin62 | | cos56 | | sin62*sin56−cos56*cos62 | |
tg62− ctg56= |
| − |
| = |
| |
| | cos62 | | sin56 | | cos62*sin56 | |
Teraz wiemy ze
np. sin(90−α)= cosα
cos(90−α)= sinα
wiec np. cos62= cos(90−28)= sin28
sin56= sin(90−34)= cos34
Wiec dalej sama kombinuj
28 maj 07:29