Wykaż podaną tożsamość
Ania: Wykaż podaną tożsamość
(tgα+ctgα):(1sinα−1cosα)−1cosα−sinα
27 maj 16:27
6latek : To nie jest tozsmosc
27 maj 16:29
Ania: Jak mam takie zadanie. Wykaż podane tożsamości i ten przykład jest .... ?
27 maj 16:31
6latek : Nie mozesz miec takie zadsanie . sama nazawa tozsamosc wskazuje na to ze to czemus musi sie
rownac
Tutaj nie widac znaku rownosci
27 maj 16:32
Ania: A sorry, nie ten znak co trzeba mi wskoczył .
(tgα+ctgα):(1sinα−1cosα)=1cosα−sinα
27 maj 16:33
Ania: o jej nie wbiło mi , tam po nawiasie zamiast − powinno być =
(tgα+ctgα):(1sinα − 1cosα )=1cosα−sinα
27 maj 16:38
Jerzy:
zamień tg i ctg , potem wspólne mianowniki
27 maj 16:42
6latek : sinα≠0 i cosα≠0 (wiemy dlaczego ?
| | sinα | | cosα | | sin2α+cos2α | | 1 | |
teraz tgα+ctgα= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | sinα | | cosα*sinα | | cosα*sinα | |
27 maj 16:43
Ania: mógłbyś mi rozpisać

?
27 maj 16:43
Ania: tylko po = jest cosα*sinα a powinno być cosα−sinα ... ?
27 maj 16:46
6latek : | | 1 | |
najpierw masz rozpisane tgα+ctgα= |
| |
| | cosα*sinα | |
| | 1 | | 1 | |
Teraz |
| − |
| = sprowadz to do wspolnego mianownika |
| | sinα | | cosα | |
Potem te dwa wyrazenia podziel i lewa strona = prawej wtedy jest tozsamosc
27 maj 17:01
6latek : Te obliczenia to poziom gimnazjum jest
27 maj 17:10
Asia: Dzięki.
27 maj 17:13