ekstrema funkcji dwóch zmiennych
Marta: Mam funcje f(x,y)= y*ln(x2 +y)
Obliczylam pochodne f'x(xy)= 2xy/x2+y i f'y(x,y)= ln(x2 +y)+ y/x2 + y
Zeby obliczyc ekstremum musze znalezc x i y, dla ktorego pochode te sie zeruja i stad moje
pytanie jak to zrobic po przyrownaniu do zera?
27 maj 14:40
Jerzy:
Masz zwykły układ dwóch równań o dwóch niewiadomych
27 maj 14:45
Marta: 2xy/x
2+y=0
ln(x
2 +y)+ y/x
2+ y=0
Wiem ze mam taki uklad, ale nie wiem jak go rozwiazac ze wzgledu na to ze wystepuje tam
logarytm
27 maj 14:48
Jerzy:
z pierwszego równania masz: x = 0 lub y = 0
teraz podstawiaj do drugiego i licz , podstaw: x = 0 i oblicz y, potem podstaw y = 0 i oblicz
x
27 maj 14:51
Marta: Moge prosic o rozpisanie pierwszego rownania? Bo nie za bardzo widze dlaczego tam wychodza zera
27 maj 14:52
Jerzy:
2xy = 0 ⇔ x = 0 lub y = 0
27 maj 14:54
Benny: 2xy=0 ⇔ ...?
27 maj 14:54
Marta: Czyli w pierwszym rownaniu musze wziac pod uwage tylko sytuacje kiedy licznik sie zeruje?
27 maj 14:56
Jerzy:
zastanów się studentko, kiedy ułamek się zeruje ?
27 maj 14:57
Marta: Kiedy licznik = 0, nie pomyslalam o tym.
Dla x=0 y=e−1 (jest to prawidlowe rozwiazanie?)
A dla y=0, otrzymuje rownanie ln(x2)=0 czyli x2=1 czyli x=−1 lub x=1?
27 maj 15:03