Suma szeregu geom. Proszę o pomoc
Wojtek: | | 4n+5n | |
Witam, czy ktoś by mógł mnie naprowadzić na rozwiązanie sumy szeregu: ∑= |
| |
| | 6n | |
Wiem że trzeba to rozwiązać za pomocą wzoru na sumę szeregu geometrycznego, ale te wzory miałem
dawno

.
27 maj 14:36
Benny: Można rozbić to na dwie sumy, bo obie są zbieżne.
| | 4n+5n | | 2 | | 5 | |
∑ |
| =∑( |
| )n+∑( |
| )n |
| | 6n | | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
Wzór na sumę szeregu geometrycznego S=a1 |
| |
| | 1−q | |
27 maj 14:39
Jack: na pewno szereg geometryczny? bo mi na niego nie wyglada ; D
27 maj 14:40
Jack: 
no tak
27 maj 14:40
Jack: dziedzina szeregu |q| < 1
aczkolwiek nwm czy na studiach sie dziedziny okresla
27 maj 14:40
Wojtek: Jack − może się pomyliłem, Dziękuję Benny za pomoc. Zbliża się sesja i mam kolokwium za
kolokwium i niektórych rzeczy już mój mózg nie ogarnia. Dziękuję, teraz powinno jakoś pójść.
27 maj 14:42
Benny: Określa się przedział zbieżności.
27 maj 14:42
Wojtek: Na studiach jak najbardziej określa się dziedziny. Dzięki za pomoc !
27 maj 14:42
Jack: Jesli ta sume rozpiszemy tak jak Benny, to jak najbardziej sa to 2 szeregi.
27 maj 14:45
Wojtek: Jeśli się nie mylę to powinienem to rozwiązać przy pomocy kryterium Cauchy'ego. Jeszcze raz
wielkie dzięki.
27 maj 14:49
Benny: Co rozwiązać przy pomocy kryterium Cauchy'ego?
27 maj 14:50
Wojtek: Chodzi mi o obliczenie sum przy pomocy kryterium pierwiastkowego.
27 maj 15:00
Benny: Nie ma czegoś takiego.
27 maj 15:02
Wojtek: | | 4n +5n | | 2 | | 5 | |
Zadam w takim razie pytanie, czy można tu∑ |
| =∑( |
| )n+∑( |
| )n skorzystać |
| | 6n | | 3 | | 6 | |
z tw. Cauchy'ego−Hadamarda(do tych szeregów które sumuję), oraz czy mogę oddzielnie obliczyć
sumę wpierw pierwszego szeregu i drugiego oddzielnie, a wyniki dodać ?
27 maj 15:18
Benny: Co mówi owe twierdzenie?
27 maj 15:20
Wojtek: Na ćwiczeniach prowadząca podawała że można obliczyć sumę przy pomocy granicy (tzn lim (n→∞)
n√an , gdzie an to ∑an(x−x0)n). Nie wiem czy do końca dobrze to rozumiem.
27 maj 15:26
Benny: Nie o to w tym chodzi. Prowadzącej zapewne chodziło o tej, że za pomocą tej granicy możemy
określić przedział zbieżności szeregu potęgowego.
27 maj 15:39
Wojtek: Dziękuję za pomoc, już prawie wiem jak mam to rozwiązać

. Jeśli dobrze rozumiem to muszę
wyznaczyć q, później rozpisać sobie kilka początkowych wyrazów szeregu i obliczyć granicę i
liczba która będzie rozwiązaniem granicy będzie wynikiem sumy kolejnych wyrazów szeregu.
27 maj 15:53
g:
Przecież to są sumy ciągów geometrycznych. dla pierwszego a1 = q = 2/3.
27 maj 15:55