asymptoty pionowe - dylemat
Delcik: Dzień dobry!

Mam pytanie odnoście asymptot pionowych. Z tego co pamiętam to wyliczaliśmy je
w miejscach zerowych funkcji (z punktów nienależących do dziedziny funkcji).
Wyliczaliśmy lim, gdzie x−> x0+ i lim, gdzie x−>x0−. Dobrze rozumuję?
Więc mam pytanie co z sytuacją, gdy mamy więcej niż jeden punkt nienależący do dziedziny?
Liczymy granicę prawo i lewostronną dla każdego punktu?
Niepokoi/zastanawia mnie jedna rzecz. A mianowicie w moim podręczniku do matematyki w temacie
wyliczania asymptot pionowych w przykładzie autorzy "olali" liczenie granicy prawo i
lewostronnej i od razu liczyli dla x0.
*Przykład z podręcznika*
| | 2x + 1 | |
f(x) = |
| , gdzie x należy R \ {0}. |
| | x2 | |
| | 2x + 1 | |
lim x→0 |
| = ∞. Zatem prosta x = 0 jest asymptotą pionową wykresu funkcji. |
| | x2 | |
O co chodzi? \/( ;−; )\/
27 maj 14:20
Jack: dla kazdego punktu tak liczysz.
Ja zazwyczaj wyliczalem lewo i prawo byt okreslic czy jest ona asymptota pionowa obustronna,
czy lewo/prawo stronna.
Autorzy podr. liczac w ten sposob moga pokazac ze taka jest i tyle, aczkolwiek wg mnie troche
malo informacji...
27 maj 14:33
Delcik: Czyli jak prawostronna to −∞, a lewostronna to +∞ to co to znaczy? Co jeżeli prawo i
lewostronna jest równa +∞?
Czyli jak liczymy? Wyliczamy prawo i lewostronną czy od razu lecimy na "pałę" (zamiast x→x0+ i
x0− wyliczamy dla x0)?
Co jak więcej niż jeden punkt nie należy do dziedziny? Jak zbiór to R (wszystkie wchodzą w
skład dziedziny) to nie ma asymptoty?
27 maj 14:36
Jerzy:
W tym przypadku nie musimy liczyć prawo i lewostronnej, bo w obydwu przypadkach mianownik
zmierza do 0 po wartościach dodatnich,
inaczej byłoby.gdyby np. w mianowniku było : x2 − 4, wtedy musimy liczyć i prawo i lewostronne
27 maj 14:39
Jack:
Wszystkie naleza do dziedziny to nie ma asymptot pionowych.
Jesli masz wiele punktow to liczysz dla kazdego.
Mimo wszystko polecam liczyc lewo i prawo stronne.
27 maj 14:42
Delcik: Dobra, dziękuję. A co jak wychodzi −∞ i +∞? albo +∞ i +∞? Co wtedy?
27 maj 15:40
Jerzy:
Asymptota obustronna
27 maj 16:06
Delcik: Ok Jerzy, ale w którym przypadku obustronna? W −oo i +oo czy +oo i +oo / −oo i −oo
27 maj 16:07
Delcik: W −oo i +oo czy +oo i +oo / −oo i −oo?*
27 maj 16:09
Jerzy:
| | 1 | |
Przeanalizuj asymptoty funkcji: f(x) = |
| |
| | x2 − 4 | |
27 maj 16:11
Delcik: | | x − 3 | |
No to mi dla f(x) = |
| dla −2+ dało +oo, dla −2− dało −oo. |
| | x2 − 4 | |
Dla 2+ dało −oo, a dla 2− +oo.
I co z tym fantem?
27 maj 16:27
Jerzy:

bez tej ukośnej linii
27 maj 16:32
6latek : Delcik jak tam Grahul ? Zdal ?
27 maj 16:34
Delcik: A można prosić słowami o wytłumaczenie? Bo mało rozumiem z wykresu...
27 maj 16:36
Jerzy:
Dwie asymptoty pionowe obustronne i pozioma jednostronna
27 maj 16:41
Delcik: pozioma jednostronna? skąd? mamy dwa "zestawy" (−∞ i +∞).
27 maj 16:44
Jerzy:
wykres zbliza się do osi OX "od dołu"
27 maj 16:45
Delcik: Dziękuję, postaram się ogarnąć
27 maj 16:46
Delcik: 6latek, no hej

Jesteśmy w jednej klasie. Napisał dobrze, tak 3−4 będzie raczej. Pozdrawiam i
przepraszam, że nie odpisałem. Nie widziałem, że napisałeś
27 maj 17:55
6latek : To się ciesze
27 maj 17:56
Delcik: Mam problem. Mam zadanie wyznaczenia asymptot pionowych funkcji f(x) = U{ 6x + 2 }{ 1 − 9x
2
}.
Z mianownika wychodzi x : R \ { −1/3 ; 1/3}.
Dla lim x→ −1/3+ = [2/2] = 1
Dla lim x→−> −1/3− = [2/2] = 1
x = (−1/3)
Dla lim x→−> 1/3+ = [2/0+] = −
∞
Dla lim x→−> 1/3− = [2/0+] = +
∞
x = 1/3
Co mam źle? W odpowiedziach jest napisane, że to asymptota obustronna oraz, że x = 1/3.
27 maj 18:07
27 maj 18:07
27 maj 18:08
prosta: dobrze policzone;
| | 1 | |
x= |
| są granice nieskończone, lewostronna oraz prawostronna |
| | 3 | |
stąd asymptota obustronna
27 maj 18:12
Delcik: Czemu x = −1/3 nie ma asymptoty?
27 maj 18:20
prosta:
w tym punkcie granica jest skończona( równa 1)
| | 1 | |
na wykresie pojawi się pusty punkt (− |
| ,1) |
| | 3 | |
27 maj 18:28
Delcik: czyli asymptoty są tylko wtedy, kiedy mamy nieskończoności?
27 maj 18:32
prosta:
27 maj 18:35
prosta:
asymptoty pionowe tak , granice powinny być niewłaściwe
27 maj 18:36
Delcik: Dziękuję bardzo!
27 maj 18:37