Rachunek prawdopodobieństwa
Mateusz: Z urny zawierającej dwie kule czerwone i trzy zielone losujemy dwukrotnie jedną kulę
(dokonujemy trzech niezależnych doświadczeń). Niech zmienna losowa x oznacza liczbę
wylosowanych kul czerwonych. Wyznacz rozkład, wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe tej
zmiennej losowej.
Bardzo proszę o pomoc
27 maj 13:22
g:
Rozkład:
Jeżeli losowanie ze zwracaniem, to
P(0) = (3/5)2, P(1) = 2/5 * 3/5 + 3/5 * 2/5, P(2) = (2/5)2
Jeżeli bez zwracania, to
P(0) = 3/5 * 2/4, P(1) = 2/5 * 3/4 + 3/5 * 2/4, P(2) = 2/5 * 1/4
Wartość oczekiwana C0 = P(0)*0 + P(1)*1 + P(2)*2
Wariancja V = P(0)*(0−C0)2 + P(1)*(1−C0)2 + P(2)*(2−C0)2
Odch. st. = √V
27 maj 13:42
minionek: a skąd mam wiedzieć czy to jest ze zwracaniem czy bez? w zadaniu nie mam tego określonego
27 maj 17:00
Mateusz: a skąd mam wiedzieć czy to jest ze zwracaniem czy bez? w zadaniu nie mam tego określonego
27 maj 17:20
g: Ktoś musi wiedzieć, np. autor zadania.
27 maj 17:25
Mateusz: wariancja powinna wyjsc 12/25 ? dla losowania ze zwracaniem?
27 maj 17:39