Objętośc - całka podwójna
Mateusz: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchnią z=2xy oraz powierzchnią wyciętą przez ćwiartkę
koła x2+y2 ≤25 dla x≤0 y≥0.
Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak się za to zabrać
27 maj 12:58
6latek :

Cwiartka tego kola to będzie obszar zakreskowany na czerwono wraz z osiami wspolrzednych
Natomiast z=2xy (nie wiem jak narysować (brak wiedzy
27 maj 13:13
Jerzy:
Przejdż na współrzędne biegunowe:
0 ≤ r ≤ 5
IVI = ∫∫2rcosφ*rsinφ*rdrdφ
27 maj 13:36
Mateusz: czemu
π
≤ φ ≤ π
2
? bo nie rozumiem tego
27 maj 13:39
Jerzy:
bo tak zmienia się kąt po tym obszarze
27 maj 13:41
Mateusz: a moja interpretacja od 0 do π/2 jakby wyglądała?
27 maj 13:44
g:
Wzór z = 2xy wyznacza jedną powierzchnię ograniczającą. A gdzie druga?
Czy przez domniemanie z = 0 ?
27 maj 13:49
Jerzy:
Tak zakładam
27 maj 13:51
Mateusz: a jak policzyć dalej tą całkę ∫∫2rcosφ*rsinφ*rdrdφ ?
27 maj 13:52
Jerzy:
= ∫∫r3sin2φdrdφ
27 maj 13:59
Mateusz: −625/4 ?
27 maj 14:10
azeta: liczysz objętość
27 maj 14:14
Mateusz: tak
27 maj 14:16