Tak jak w bajce do 4 klasy podsatwowki o Wielkomiludzie który łapie sny
Zlapal taki sen o nazwie korciśpioch . Jak się taki sen przsni maluchowi to dostaje tęsiej
skórki .
Pewnie Ty tez dostajesz takiej jak patrzysz na ro równanie
| dy | ||
x2 * y2 * | + 1 = y | |
| dx |
| dy | ||
x2 * y2 * | = y − 1 |:y2 | |
| dx |
| dy | y−1 | |||
x2 * | = | |:x2 | ||
| dx | y2 |
| dy | y−1 | y2 | |||
= | |* | ||||
| dx | x2*y2 | y−1 |
| y2 | dy | 1 | |||
* | = | |*dx | |||
| y−1 | dx | x2 |
| y2 | 1 | ||
dy = | dx | ||
| y−1 | x2 |
| y2 | 1 | |||
∫ | dy = ∫ | dx | ||
| y−1 | x2 |
| 1 | −2 | ||
y2 + y + ln|y−1| + C = | |||
| 2 | x3 |
| −2 | ||||||||
x3 = | + C1 | |||||||
|
| −2 | ||||||||
x = 3√ | + C2 | |||||||
|
| 1 | y2 | |||
To | y2 + y + ln|y−1| + C wzięło się z obliczenia całki ∫ | dy : | ||
| 2 | y−1 |
| y2 | y2−1+1 | (y−1)(y+1)+1 | ||||
∫ | dy = ∫ | dy = ∫ | dy = | |||
| y−1 | y−1 | y−1 |
| (y−1)(y+1) | 1 | 1 | ||||
= ∫ | dy + ∫ | dy = ∫ y+1 dy + ∫ | dy = | |||
| y−1 | y−1 | y−1 |
| 1 | ||
= | y2 + y + ln|y−1| + C | |
| 2 |