Potegi
Karyna: a) (1/2)7 * (4−3 *482) / (1,5)2
b)(2(1/4)) * pierwiastek z 2 )/ pierwiastek z 8−3 * 64
c) pierwiastek z 2 * (0,75)6 / 183 * pierwiastek z 2−5
27 maj 10:59
Janek191:
| | 0,57 *( 4−3 *482) | |
a) |
| ? |
| | 1,52 | |
27 maj 11:05
Janek191:
| | 2 *(0,75)6 | |
c) |
| ? |
| | 183* √2−5 | |
27 maj 11:06
Karyna: w b) powinno byc 2 do 1/4 i to jeszcze do kwadratu
27 maj 11:10
Karyna: Jak te przykłady rozwiązywać? Krok po kroku, nie za bardzo wiem jakie przekształcenia tu trzeba
zastosowac :C
27 maj 11:10
Janek191:
| | 2−7*2−6*62*26 | | 22 | | 1 | |
a) ... = |
| = 2−7*22*32* |
| = 2−3 = |
| |
| | (32)2 | | 32 | | 8 | |
27 maj 11:17
Janek191:
c)
| | | | 36* 20,5 | | 20,5 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 22*36*2−0,5 | | 211*22*36 | | 213 | |
= 2
−12,5
27 maj 11:30