trojkat
trojkat:

Jezeli wiem, ze trojkat BCD jest rownoramienny (BC=CD) oraz BD⊥AC, to czy wtedy AB=AD? Jezeli
tak to dlaczego?
27 maj 10:00
Janek191:
1) ABCD jest deltoidem.
2)
Z tw. Pitagorasa I AB I2 = I AD I2 ⇒ I AB I = I AD I
27 maj 11:03
trojkat: A mozna powiedziec, ze skoro trojkat BCD jest rownoramienny (BC=CD) oraz BD⊥AC, to AC jest
symetralna DB i z definicji symetralnej AB=AD?
29 maj 15:08
trojkat: ?
29 maj 16:46
===:
... można i przez Poznań

Przecież wiesz jak AC dzieli bok BD.
29 maj 16:58