...
Jackdaniesl: Wytłumaczy mi ktoś łopatologiczne jak rozwiązać to równanie? 5y'+y=0?
azeta: pytanie do tego zadania jest następująco: jaka funkcja da nam pochodną która jest równa
| | 1 | |
iloczynowi tej funkcji i stałej (− |
| )? |
| | 5 | |
jak rozwiązałeś "parę" całek to pewnie domyślasz się, że chodzi pewnie o jakąś funkcję "e
x" bo
| | 1 | |
faktycznie jej pochodna jest zawsze ex. tylko, że skąd to (− |
| ) jeszcze? |
| | 5 | |
(e
Ax)'=Ae
Ax, zatem możemy już coś więcej przewidzieć.
zapis matematyczny jest następujący:
co po scałkowaniu da
i korzystając z własności logarytmu otrzymamy
y=e
−1/5x+C
co ładnie można zapisać, jako:
y=Ce
1/5x
i to jest odpowiedź