Trygonometria
Asia: (cos81+cos9)
2+(sin81−sin9)
2=

Podpowie mi ktoś czy jak mamy (sin9+cos9)
2 to podnosimy do kwadratu np. sin i 9 czy tylko
sinus.

?
− wyszło mi 2 ale nie wiem czy dobrze.

Oblicz bez użycia tablic.
26 maj 20:37
Ajtek:
(sinx)2=sin2x, analogicznie z cosinusem.
Wynik okej.
26 maj 20:47
Mila:
cos(81)=sin9
(sin9+cos9)2+(cos9−sin9)2=
sin2(9)+2sin9*cos9+cos2(9)+cos29−2sin9*cos9+sin29=
=[sin2(9)+cos2(9)]+[cos29+sin29]=1+1=2
Zapis:
sin2(9) oznacza (sin9)2 wartość sinusa dla kąta 9o podnosimy do kwadratu.
26 maj 21:13