wanatka: W trójkącie wysokość CD dzieli bok AB na odcinki AD=4 i DB=10, BC=16.. Wyznacz długości
odcinków, na jakie symetralna boku AB podzieli bok BC.
3 lis 19:52
takitam: narysuj rysunek pomocniczy, obliczasz wysokość ze wzoru pitagorasa, symetralna przecina
bok ab na pół czyli 7 cm ma połowa boku. jak łatwo zauważyć z rysunku można to zrobić za
pomocą proporcji

miłej roboty
3 lis 22:06
kraku: rysując symetralną masz punkty dodatkow E i F , z tw.Tallesa z podobieństwa
trójkątów DBC≈ EBF masz 10/3=16/x→ x=4,8 y=16-4,8=11,2
4 lis 11:32