rozwiąz trójkąt o kącie 120 stopni
beti19: Rozwiąz trójkąt podając dł. jego boku c oraz wysokość, wiedząc że jeden z kątów ma 120 stopni
bok a= √3 a bok b=2
26 maj 19:31
6latek :

cos120
o= −sin30
o
Teraz zastosuj twierdzenie cosinusow i wylicz ten bok c
c=....
26 maj 19:35
52: Rozwiąż trójkąt − Co to znaczy ?
26 maj 19:37
Jack: za moich czasow rozwiaz trojkat oznaczalo podaj wszystkie dlugosci bokow oraz miary wszystkich
katow.
26 maj 19:44
6latek : Ale musisz miec jakas wielkosc podana .
26 maj 19:49
6latek : Tutaj chca wysokosc i dlugosc boku c wiec nalezy to podac
26 maj 19:49
Mariusz:
długość promieni wpisanego, opisanego , pole itp
26 maj 20:24
Mariusz:
ale 6latek ma rację że w tym zadaniu chcą długość boku c i wysokość
Nie podali jaką tę wysokość chcą
26 maj 20:26
6latek :

Wysokosc h wyliczysz z trojkata prostokątnego 30,60,90
26 maj 22:01
Mariusz:
Mnie chodziło o to że wysokość można poprowadzić z każdego wierzchołka
a w treści zadania nie napisali o jaką wysokość im chodzi
27 maj 08:48
6latek : Oczywiście .
Pokazalem tylko jedna z możliwości
27 maj 08:52
6latek : Tylko nie podoba mi się to ze nie ma zadnego zainteresowania ze strony autora postu
27 maj 08:59