wymierna -zadania tekstowe
6latek :

Kolarz jechal przez 5 godzin
W ciagu 1 godziny przejechal 35 km .
W ciagu kazdej nastepnej godziny przejezdal o 5 km mniej
czy mozna powiedziec ze predkosc kolarza byla odwrotnie proporcjonalna do czasu
Wyraz predkosc kolarza jako funkcje czasu jazdy . Sporzadz wykres
26 maj 19:29
52: Hmmm...
Nie wiem czy dobrze rozumuję,ale...
W ciągu 1h przejechał 35km, a w ciągu każdej następnej godziny przejeżdżał o 5km mniej to...
1h−35km
2h−65km
3h−90km
4h−110km
5h−125km
itd.
Co tym sądzicie ?
26 maj 19:36
6latek : Witaj

Jasne ze tak
26 maj 19:37
Jerzy:
| | S | |
W ruchu jednostajnym S = v*t ⇔ v = |
| |
| | t | |
26 maj 19:38
52: To wykres jest zły

A i w tym wyraź prędkość kolarza jako funkcje, to tam żadnego "s" nie użyjesz dysponujesz tylko
wykresem tak jakby
26 maj 19:38
Jerzy:
Kolarz jedzie ruchem jednostajnym
26 maj 19:39
52: Przepraszam post 19:38 to pomyłka − źle spojrzałem
26 maj 19:39
Jerzy:
W tym ruchu prędkość jest odwrotnie proporcjonalna do czasu
26 maj 19:40
6latek : | | s | |
wykres [poprawie a v= |
| to mam dobrze ? |
| | t | |
26 maj 19:43
Jerzy:
Zapamiętaj:
Wielkości x i y są wprost proporcjonlne, gdy: y = a*x. a odwrotnie gdy: x*y = constans
26 maj 19:43
6latek : Tylko przy tym rownaniu jak zapisac to ze przejazdzal 5km mniej w ciagu 2 3 4 5 godziny
26 maj 19:48
Ajtek:
Panowie, z tego co widzę, to mamy do czynienia z ruchem jednostajnie opóźnionym, a może ja już
mało pamiętam.
Witam obecnych w wątku

.
26 maj 20:43
6latek : Witaj

Rozmawialem z corka
26 maj 21:54