matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielokąty podobne
magdak:
Dane są dwa wielokąty podobne. Jeden z nich ma obwód L
1
=10 oraz pole P
1
=5, drugi zaś obwód L
2
= 40. Znajdź pole drugiego z wielokątów
26 maj 18:09
Benny:
L
1
=k
L
2
10
=k
40
1
k=
4
P
1
=k
2
P
2
P
1
P
2
=
k
2
P
2
=80
26 maj 18:24