Wymierna
6latek : Z listwy dlugosci 2 m należy zrobić ramnke prostokatana , która może mieć różny kształt .
czy dlugosci bokow tej ramki sa do siebie odwrotnie proporcjonalne ?
26 maj 17:42
Jerzy:
Tak , bo x*y = P
26 maj 17:46
6latek : Bo mamy stale pole .
26 maj 18:40
Jerzy:
Tak
26 maj 18:47
Mila:
Nie.
26 maj 19:01
6latek : Dobry wieczor
Milu 
Dlaczego ?
26 maj 19:13
Mila:
Pole nie jest stałe tylko obwód.
2x+2y=2
x+y=1
y=−x+1
26 maj 19:16
6latek : Dobrze

mam jeszcze kilka takich zadan
26 maj 19:20
Jerzy:
Przy ustalonym polu boki są odwrotnie proporcjonalne
26 maj 19:21
Mila:
Jeżeli pole jest stałe, to x i y są odwrotnie proporcjonalne.
26 maj 19:26
Jerzy:
O tym mówimy
26 maj 19:27