Objętość obszaru
patka...: Oblicz objętość obszaru U: x2+y2+z2 ≤ 9 x2+y2+z2 ≥ 4 y≤ pierw z 3 x y ≤ −x
26 maj 14:16
6latek : To będzie w przestrzeni bo
nierownosc x2+y2+z2≤9 opisuje kule o srodku S=(0,0,0) i promieniu r=3
x2+y2+z2≥4 to zewnwtrze kuli wraz z brzegiem (tak mysle
następne nierownosci to wiadomo jak narysować
26 maj 15:05
g:

Z kuli o promieniu 3 usuwamy ze środka kulę o promieniu 2, a następnie wycinamy
ćwiartkę o kącie (45+30 = 75). Ta ćwiartka stanowi 75/360 objętości całej pustej w środku
kuli.
V = 75/360 * 4/3 π (3
3 − 2
3)
26 maj 15:14
patka...: a całkami jak to będzie wyglądać?
26 maj 15:18
Jerzy:
Przejdz na wsp. bigunowe
2 ≤ r ≤ 3
4/3 π ≤ α 7/8 π
26 maj 15:25
patka...: a nie na sferyczne?
26 maj 15:37