równanie różniczkowe jednorodne
Ktosia: Bedę wdzięczna za rozwiązanie poniższego zadanka:
x2dydx=x2+xy+y2
26 maj 12:12
Benny: Dostałaś wskazówkę dla x≠0 możesz podzielić przez x
2.
y=ux
u+u'x=1+u+u
2
u'x=1+u
2
26 maj 12:15
Ktosia: niestety czas mnie goni, a temat jest dla mnie niezrozumiały kompletnie..dlatego prośba o pomoc
na forum
26 maj 12:22
Krzysiek: Benny ma źle, to jest dobrze:
xy = x
2 + xy + y
2
x
2 + y
2 = 0
x = 0 i y = 0
26 maj 12:26
Ktosia: i to koniec?
26 maj 12:27
Benny: Krzysiek chyba robi sobie żarty
26 maj 12:36
Ktosia: szkoda..
26 maj 12:40
Benny: arctgu=lnx+lnC
arctgu=lnxC
u=tglnxC
y=xtg(lnxC)
26 maj 12:51
Ktosia: podejście Krzyśka zaskakujące... Benny dziekuję
26 maj 12:58