matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe typu...
mlodyK:
Jak rozwiązać równanie różniczkowe typu
dy
dx
=f(ax+by+c):
dy
dx
=
4
(x+y)
2
26 maj 11:30
Mariusz:
Podstawienie u=ax+by+c rozdzieli zmienne
26 maj 11:36
mlodyK:
azeta..?
26 maj 11:47
mlodyK:
pomoże ktoś rozwiązać?
26 maj 12:00
Mariusz:
x+y=u 1+y'=u' y'=u'−1
4
u'−1=
u
2
4
u'=1+
u
2
u
2
+4
u'=
u
2
u
2
u'
=1
u
2
+4
u
2
+4−4
du=dx
u
2
+4
4
(1−
)du=x
u
2
+4
u−2arctan(u)=x+C y−2arctan(x+y)=C
y−C
=arctan(x+y)
2
y−C
tan(
)=x+y
2
y−C
x=tan(
)−y
2
26 maj 12:40
Mariusz:
Po scałkowaniu
u
u−2arctan(
)
2
26 maj 12:41
mlodyK:
dzieki
26 maj 12:52
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick