równanie różniczkowe liniowe
mlodyK: Jak rozwiązać równanie różniczkowe liniowe?
dy/dx=ytgx
26 maj 09:14
26 maj 10:21
mlodyK: i na tym koniec?
26 maj 10:29
azeta: koniec będzie jak pykniemy te dwie całeczki
26 maj 10:31
mlodyK: itak nie wiem jak to dalej rozgryźć, ale dzięki
26 maj 10:33
azeta: popatrz:
| | sinx | | (cosx)' | |
∫tgxdx=∫ |
| dx=−∫ |
| dx=−ln|cosx|+C1 |
| | cosx | | cosx | |
zatem
ln|y|+C=−ln|cosx|+C
stałe można zapisać jako jedną stałą.. bo różnica stałych dalej będzie "jakąś" wartością stałą:
ln|y|=−ln|cosx|+C
1
26 maj 10:38
mlodyK: ok..
26 maj 10:47
mlodyK: serdeczne dzięki za fachową pomoc
26 maj 13:05