trojkat
trojkat: Przez punkt H dzielacy wysokosc trapezu ABCD w stosunku m : p poprowadzono prosta rownolegla do
podstawy AB, ktora przecina boki BC i AD odpowiednio w punktach K i L. Wykaz, ze
| | ma+pb | |
KL= |
| gdzie a=AB i b=CD. |
| | m+p | |
Wskazowka: Poprowadz przekatna i zastosuj twierdzenie Talesa.
25 maj 23:32
trojkat: ?
26 maj 14:06
g:
| | x | | x+m | | x+m+p | |
Tales: |
| = |
| = |
| |
| | b | | KL | | a | |
Z jednego równania wyznacz x, wstaw do drugiego i wyznacz KL.
26 maj 14:55
trojkat: A dla przekatnej jakby to wygladalo?
27 maj 01:29
trojkat: ?
27 maj 17:51
prosta:
27 maj 18:54
trojkat: | | x | | a | |
A dlaczego nie moge napisac np. |
| = |
| ? Czy to bedzie zle? |
| | p | | m+p | |
27 maj 19:11
prosta:
przy oznaczeniach jak na rysunkach powyżej nie będzie to dobrze
27 maj 19:17