Równanie wykładnicze: krótki acz zaginający mnie przykład
Lk: (7+√48)x + (7−√48)x = 194
25 maj 20:35
Jerzy:
| | 1 | |
Wskazówka: 7 + √48 = |
| |
| | 7− √48 | |
25 maj 20:37
Lk: Ok, dziękuję ^^
25 maj 20:38
Lk: A tak naprawdę to dalej nie potrafię. Zapisuje pierwszy kawałek jako ten drugi do potęgi − 1
i podstawiam za to t i mam równanie t + 1/t − 194 = 0 ale nic nie idzie, wychodza straszne
wyniki z pierwiastkami i nie pasuje ogólnie
25 maj 20:48
Lk: Nawołuję dalszej pomocy
25 maj 20:49
Jerzy:
Pokaż rachunki
25 maj 20:56
Ajtek:
t
2−194t+1=0 Licz Δ oraz t
1 i t
2
25 maj 20:59
azeta: faktycznie, wyjdą śmiszne pierwiastki. ale to w sumie nie przeszkadza− mamy funkcję odwrotną
25 maj 20:59
Jerzy:
i założenie: t > 0
25 maj 21:00
Jack:
7−
√48 = t
| | 1 | |
( |
| )x + tx = 194 // * tx |
| | t | |
1 + (t
2)
x = 194 t
x
t
2x − 194*t
x + 1 = 0
t
x = k
k
2 − 194k + 1 = 0
Δ = ...
k
1 = ... = 97 − 56
√3
k
2 = ... = 97 + 56
√3
t
x = 97 − 56
√3 lub t
x = 97 + 56
√3
(7−
√48)
x = 97 − 56
√3 lub (7−
√48)
x = 97 + 56
√3
(7 − 4
√3)
x = 97 − 56
√3 lub (7 − 4
√3)
x = 97 + 56
√3
(7 − 4
√3)
x = (7 − 4
√3)
2 lub (7 − 4
√3)
x = (7 + 4
√3)
2
x = 2 lub x = − 2
25 maj 21:00
Lk: (7+√48)x + (7−√48)x = 194
(7−√48)−x + (7−√48)x = 194
(7−√48)x = t podstawiam
t+1t − 194 =.0
Z tego wychodzi potem t2 − 194t + 1 = 0 i straszna delta
25 maj 21:03
Lk: Ok dzięki ^^
25 maj 21:04
Mila:
| | 7+√48 | | 49−48 | | 1 | |
7−√48* |
| = |
| = |
| |
| | 7+√48 | | 7+√48 | | 7+√48 | |
(7+
√48)
x=t, t>0
t
2−194t+1=0
Δ=194
2−4=(2*97)
2−4=4*97
2−4=4*(97
2−1)=4*9408
Δ=4*16*588=64*4*147=64*4*49*3
√Δ=8*2*7*
√3=112
√3
| | 194−112√3 | | 194−112√3 | |
t1= |
| lub t2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
t
1=97−56
√3 lub t
2=97+56
√3
(7+4
√3)
x=97−56
√3 lub(7+4
√3)
x=97+56
√3
(7+4
√3)
x=(7+4
√3)
2 lub (7+4
√3)
x=(7−4
√3)
2
x=2 lub x=−2
25 maj 21:06