Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f jest zbiór liczb R
Darek: f(x) = √(5−k)x2+(k−2)x+1
Witam mam pytanko odnośnie tego zagadnienia
wiem że założenia to
Δ ≤ 0
i
(5−k)x2+(k−2)x+1 ≥ 0
I wiem że dochodzi się do momentu gdy robi się coś takiego w drugim założeniu:
5−k > 0
generalnie rozumiem to, tylko dlaczego nie robi się tego samego dla k−2 > 0 ?
25 maj 16:48
Ajtek:
Pod pierwiastkiem masz f. kwadratową. Założenie odnośnie ramion paraboli, "do góry", czyli a>0,
w tym przypadku 5−k
25 maj 17:03
Darek: A do zmiennej "b" nigdy się nie robi takich założeń tak?
25 maj 17:05
Ajtek:
Ramiona paraboli zależą tylko od a, prawda

Po co szukać dziury w całym

.
25 maj 17:07
Darek: no viadomix, ale nie było mnie dziś na lekcji więc warto byłoby się upewnić
25 maj 17:13
Ajtek:
Masz wiedzę, włącz myślenie

. Pozdrawiam.
25 maj 17:14
Jack: jako ze funkcja pod pierwiastkiem to
(5−k)x2 + (k−2)x + 1 ≥ 0
teraz rozpatrujemy
dla k = 5
nasza funkcja wyglada nastepujaco
f(x) = √3x+1
Nie jest to spelnione dla kazdej rzeczywistej.
zatem
dla k ≠ 5
funkcja, zeby bylo spelniona dla kazdej, to Δ ≤ 0 oraz 5−k > 0
25 maj 19:16