,
Ola: rozwiąż równanie różniczkowe
y''+9y=sin3x
25 maj 16:19
Ola: najlepiej metodą przewidywań, próbowałam 2 razy i nie wychodzi mi
25 maj 16:21
jc: Spróbuj y= A t cos 3t.
25 maj 16:54
piotr: równanie charakterystyczne równania jednorodnego:
r
2+9=0
r
1=−3i, r
2=3i
rozwiązanie ogólne równania jednorodnego:
y
j(x) = c
1cos(3 x)+c
2 sin(3 x)
przewidujemy rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego:
y
n(x)=x (a
1cos(3 x)+a
2 sin(3 x))
po podstawieniu do równania różn.
mamy: a
1=−1/6, a
2=0
rozwiązanie RR: y(x)=y
j(x)+y
n(x)
| | 1 | |
y(x) = yj(x)+yn(x) = − |
| x cos(3 x)+c1 cos(3 x)+c2 sin(3 x) |
| | 6 | |
25 maj 20:09