Arctg
Michał: wITAM
mam podany trojkat kat L ma45 stopnij przyprostokatna naprzeciw kata l ma 0,3 a przyprostokatna
przy kacie l ma 0,6
mam podane ze kat arctg1/2=26,56 stopnia jak to zostało0 obliczone
25 maj 14:30
Jerzy:
Coś chyba nie tak , jeśli kąt ma 450 , to trójkąt jest równoramienny
25 maj 14:31
Michał: to moze ja kąt zły spisałem
a podpowiedział byś jak się liczyc arctg

i czemu wyszedł taki kat
25 maj 14:33
Jerzy:
25 maj 14:35
Michał: tak
ale jak wyszło te 26,56
25 maj 14:36
Jerzy:
| | 0,3 | | 1 | | 1 | |
tgα = |
| = |
| , stąd: α = arctg( |
| ) |
| | 0,6 | | 2 | | 2 | |
25 maj 14:37
Jerzy:
Kalkulator, tablice, excel ....
25 maj 14:37
Michał: tak ale jak się później stopnie oblicza
25 maj 14:38
Michał: a powiedział byś jak na kalkulatorze się to liczy
25 maj 14:39
Jerzy:
Nie wiem jaki masz kalkulator
25 maj 14:40
Michał: w telefonie zwykły tam tez mam obliczanie tg
25 maj 14:42
Jerzy:
pytanie , czy liczy funkcje arc ?
25 maj 14:44
Michał: nie
25 maj 14:45
Mila:
tgα=0.5 odczytujesz w tablicach przybliżoną wartość kąta α.
25 maj 18:40