rozkład zmiennych losowych dyskretnych
Qwerty: Przez taśmę produkcyjną przechodzą elementy dobre lub złe. Prawdopodobieństwo, że element jest
dobry wynosi p, że zły 1−p.
a)Wyznacztć rozkład ilości elementów dobrych między dwoma złymi.
b)Obliczyć prawdopodobieństwo, że między dwoma złymi są trzy dobre dla p = 0,8
Bardzo proszę o pomoc, zostało mi to ostatnie zadanie dla rozmkładu zmiennych losowych
dyskretnych, z którym nie mogę sobie poradzić.
Wnioskuję, że jest to rozkład geometrycznty, ale nie wiem co dalej.
Odp a)pk(1−p) b)0.1024
25 maj 14:27
g:
a) P(k) = pr. zdarzenia, że po 1 złym będzie seria k dobrych i 1 zły, czyli P(k) = pk(1−p).
Zdarzenie rozpoczyna się w momencie, gdy pierwszy zły już był, więc prawdopodobieństwo
liczymy dla sekwencji D D ... D Z.
b) 0,83 * (1−0,8) = 0,1024
25 maj 15:10
Qwerty: Dziekije bardzo
25 maj 15:19