Przebieg zmienności funkcji
cvde24: | | x2−x−4 | |
Zbadać przebieg zmienności funkcji: f(x)= |
| |
| | 2x−2 | |
25 maj 12:21
Jerzy:
1) Dziedzina
2) Pochodna i jej analiza
25 maj 12:23
cvde24: Po wyliczeniu pochodnej i przyrównaniu jej do zera otrzymuję Δ<0 i nie wiem co dalej
25 maj 12:27
Jack: 1. Dziedzina funkcji
2. Miejsca przeciecia z osiami
3. granice w + i −
∞ oraz w miejscu ktorym nie nalezy do dziedziny to granica lewo i
prawostronna
4. jesli granice w + i −
∞ sa rozne to raczej bedzie asymptota ukosna.
asymptota ukosna y = ax + b
| | f(x) | |
obliczamy a −> a = lim ( |
| ) oczywiscie badamy najpierw lim x−>∞ a potem lim x−> −∞ |
| | x | |
b = (f(x) − a* x), oczywiscie lim x−>
∞ a potem lim x−> −
∞
5. pochodna i jej dziedzina.
6. monotonicznosc + ekstrema
7. mozna zrobic pomocnicza tabelke.
25 maj 12:28
Jerzy:
To znaczy,że funkcja jest stale rosnąca.
Teraz sprawdź asymptote pionową: x = 1
Policz miejsca zerowe i granice na końcach dziedziny
25 maj 12:30
Jerzy:
Na końcu sprawdź asymptoty ukośne i wyznacz punkt przecięcia z osią OY
25 maj 12:32
cvde24: a co z ekstremami ?
25 maj 12:35
Jerzy:
nie ma
25 maj 12:36
Jerzy:
przecież funkcja rośnie w całej dziedzinie
25 maj 12:37
jc: Funkcja nie jest rosnąca na całej dziedzinie: f(0) = 2 > f(2)=−1
25 maj 12:57
Jerzy:
Fakt .... rośnie w przedziałach: (−∞,1) oraz ( 1, +∞)
25 maj 12:58