rownanie rozniczkowe, dane, czas.
Laura: Witam ponownie,
Dziekuje za pomoc przy poprzednich zadaniach.
Czy moglby mi ktos opisac jak sie rozwiazuje tego typu zadania bo nie mam pomyslu, a google tez
nic tworczego nie podpowiedzialo

Do rzeczy:
Rownanie rozniczkowe, opisujace wzrost populacji jest dane wzorem:
gdzie N jest liczba jednostek, a t czasem w godzinach. Dla czasu t=0 jest 25 jednostek.
| | dN | |
a) Wyznacz |
| gdy jest to 80 jednostek. |
| | dt | |
0,0004*80*95

?
b) Wyznacz liczbe N(t) jako funkcje czasu

?
c) Wyznacz czas, gdy jest 150 jednostek w populacji.

25 maj 10:07
Jerzy:
b) N(t) = 0,004*175∫Ndt − 0,004∫N2dt
c) N(t) = 150
25 maj 10:57
Jerzy:
do b) stałą C wyliczysz z warunku: N(0) = 25
25 maj 10:59
Jerzy:
sorry .. b) jest źle, zaraz napiszę
25 maj 11:10
Jerzy:
b) Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych:
| | dN | |
∫ |
| = ∫0,0004dt |
| | N(175 − N) | |
25 maj 11:15
Laura: Super dzięki !
25 maj 11:26
Laura: A c nie rozumiem
25 maj 11:27
Jerzy:
Jak już masz funkcję N(t) , to szukamy takiego t, dla którego N(t) = 150 ,
czyli masz równanie N(t) = 150 i z niego obliczasz t
25 maj 11:33
Laura: Aaa no to super. Dziękuję ☺
25 maj 15:35
Laura: Czyli N(t)=175/(6·e
(−0,07·t)+1)
Czy tak?
2 cze 15:34