Trygonometria. Równania
Spike: Rozwiązać równania. Mile widziane opatrzenie tłumaczącymi kolejne kroki komentarzami.
a) sinx+sin3x+sin5x=0
b) sinx+sin2x=sin3x
c) sin22x=sin3x+sinx
Z takimi nie daję sobie rady. O ile potrafię zrobić np. sin3x + cos3x=√2, to w tamtych nie
wiem od czego zacząć.
4 sty 23:01
kamil: podpowiedź − skorzystaj z wzoru na sume sinusów i dodaj sinx i sin5x
4 sty 23:09
Spike: .
4 sty 23:34
Eta:
a) tak jak podpowiada
Kamil
| | x +5x | | x −5x | |
sinx + sin5x = 2sin |
| *cos |
| = 2 sin 3x *cos 2x
|
| | 2 | | 2 | |
cos(−2x) = cos2x bo f. cosinus jest parzysta

to 2sin3x* cos2x +sin3x=0
sin3x( 2cos2x +1)=0
sin3x=0 v cos2x =
12
teraz dokończ......
w b) podobnie po lewej stronie zastosuj ten wzór
w c) po prawej zastosuj ten wzór
Powodzenia
4 sty 23:45
Eta:
poprawiam chochlika

cos2x =
−12
4 sty 23:49
Anna: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie, pozdrawiam zasypana uroczo śniegiem.
4 sty 23:52
Eta:
Witam

U mnie też zima na całego i do tego
− 12oC ...... brrrrrrr
4 sty 23:55
Bogdan:
Dzień dobry
ABBA 
, u mnie też śnieżna zima, −5 stopni.
5 sty 00:06
Anna:
Przetrwamy, damy radę! U mnie −6 stopni.
5 sty 00:09
Spike: Wielkie dzięki wszystkim
5 sty 00:10
Anna:
Dobranoc
Eta, do cieplejszego jutra.
5 sty 01:01
Eta:
Dobranoc , miłych snów o
wiośnie
5 sty 01:02
Agu: Czy ktoś mógłby mi pomóc z:
sinx+sin5x=sin3x? Z góry dziękuję!
2 kwi 13:39
Jack: utworz nowy post, a nie tu wklejasz...
skorzystaj z tego co juz napisali
sinx + sin5x = ...
2 kwi 13:49