Styczna do wykresu funkcji
Grahul: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = x
2 − 4x −7 , jeśli:
| | 1 | |
a) jest ona prostopadła do prostej o równaniu y=− |
| x + 1. |
| | 2 | |
b) tworzy ona z osią OX kąt 135*
25 maj 09:15
Grahul: | | 1 | |
wiem że jakby było równoległe to − |
| =f'(xo) ale ona jest prostopadła i tutaj już |
| | 2 | |
kompletnie nie wiem jak to zrobić
25 maj 09:16
Jerzy:
f'(x0) = 2
25 maj 09:19
Grahul: 2x−4=2
2x=6
x0=3
f(3) = 9−12+7=4
y=2x−6+4
y=2x−2
Eureka ! jest dobrze, a teraz drugie zadanko

A jak wyznaczyłeś f'(xo) = 2 ?
25 maj 09:28
Jerzy:
współczynniki prostych prostopadłych spełniaja warunek: a1*a2 = −1
25 maj 09:31
Jerzy:
2) f'(x0) = tg1350
25 maj 09:32
Grahul: Czyli a1 bierzemy już z f'(x), czyli 2x wtedy
A to oznacza że f'(xo) to po prostu współczynnik a1, jeżeli jest spełniony ten warunek ?
25 maj 09:37
Grahul: Możesz rozwinąć troche 2 zadanie bo nie widzę dalej co mogę zrobić z tym tg
25 maj 09:38
Grahul: Prosze .^
25 maj 09:38
Jerzy:
Ile wynosi tg1350 ?
25 maj 09:41
Jerzy:
| | 1 | |
masz prostą: y = − |
| x + b , wszystkie do niej prostopadłe to proste: y = 2x + c, |
| | 2 | |
25 maj 09:43
Grahul: tg(90+45) = 0+1 = 1 ?
25 maj 09:43
Jerzy:
nie .... poćwicz wzory redukcyjne
25 maj 09:44
Jack: tg(90+ α) = − ctg α
25 maj 10:29
6latek : Ojj
Grahul 
Przeciez 135
o to 2 cwiartka a tam tangens jest ujemny
tg135
o=−1
nawet jak tego nie wiesz to przecież będzie to wspolczynnik kierunkowy prostej y=−x
25 maj 16:24