Styczne do wykresu funkcji f
Grahul: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0.
wychodzi mi y=3x−3
A w odpowiedziach jest y=3x−5
Pochodną mam raczej dobrze wyliczoną f'(x) = 3
Możliwe że nie umiem liczyć f(x0) poprawnie
25 maj 08:32
piotr1973: y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
f'(x0)=3
f(x0)=−2
25 maj 08:41
Grahul: Jak wylicza się f(x0) bo coś robię źle
25 maj 08:44
piotr1973: | | x0+3 | | 1−3 | | −2 | |
f(x0)= |
| = |
| = |
| =−2 |
| | x0 | | 1 | | 1 | |
25 maj 08:46
piotr1973: oczywiście w liczniku : x0−3
25 maj 08:47
Grahul: | | x2−1 | |
a w takim zadaniu ? |
| , xo=1 |
| | x2−4 | |
to f(x0) bedzie wynosić 0 prawda ?
25 maj 08:50
piotr1973: noooooo
25 maj 08:53
Grahul: haha dzięki, ratujesz mi życie
25 maj 08:53
piotr1973: pochodna (x
2−1)/(x
2−4)
styczna w 1:
25 maj 09:03
Grahul: dalej już dałem rade

ale dzięki wielkie za pomoc z tym f(x0) bo nie za bardzo wiedziałem jak
to robić
25 maj 09:13