Rozwiąż równanie
Ates: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego równania, ponieważ nie udaję mi się. Według
odpowiedzi, równanie jest sprzeczne, a mi ciągle wychodzi x.
x+3x+2+1 = x2x2 −4 − x−32−x
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika wychodzi mi
(2x−5)(x−2) − x2 − (x−3)(x+2) =0
Nastepnie po wymnozeniu otrzymuje wynik x = 4
Mógłby by mi ktoś wytłumaczyć gdzie popełniam błąd? Dziękuję bardzo za pomoc.
25 maj 00:19
Ates: Popełniłem błąd, po sprowadzeniu do wspólnego mianownika wychodzi mi
(2x+5)(x−2)−x2−(3−x)(x+2)
25 maj 00:22
myszka:
założenia : x∊R\{−2,2}
(2x+5)(x−2)−x2−(x−3)(x+2)=0
otrzymasz ..... x= 2 −−− sprzeczność
25 maj 00:24
Ates: Dziękuje bardzo.
25 maj 00:25
myszka:
25 maj 00:26
6latek : Wszyscy już

a myszka harcuje
25 maj 19:56