matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Lim
Delcik:
jak rozwiązać takie coś? lim x→±
∞
(x−1)/x
2
?
24 maj 23:59
52:
x−1
1
x(1−
)
x
1
1−
x
=
=
= 0
x
2
x
2
x
25 maj 00:07
Smule:
Podziel przez największą potęgę w mianowniku, czyli x
2
1
1
−
x
x
2
1
Lim = 0 −0/1 =0
25 maj 00:08