| 1+cosα | α | ||
=ctg | |||
| sinα | 2 |
| a | a | |||
cosa= cos2 | −sin2 | |||
| 2 | 2 |
| a | a | |||
1=cos2 | +sin2 | |||
| 2 | 2 |
| a | a | |||
sina=2sin | cos | |||
| 2 | 2 |
| a | a | a | a | a | ||||||
L=1+cosa=cos2 | +sin2 | +cos2 | −sin2 | =2cos2 | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| a | a | |||
M=sina=2sin | cos | |||
| 2 | 2 |
| 1+cosa | L |
| ||||||||||||||||||
= | = | = | ||||||||||||||||||
| sina | M |
|
| a | ||||||||||||
= | =ctg | ||||||||||||
| 2 |
| a | a | |||
cos(a) = cos2 | −sin2 | |||
| 2 | 2 |
| a | ||
jeśli podstawisz x= | , to dostaniesz | |
| 2 |
| a | a | |||
1=cos2 | +sin2 | |||
| 2 | 2 |
| a | a | |||
sin(a) = 2sin | *cos | |||
| 2 | 2 |