Oblicz granicę.
Delcik: Zadanie:
Oblicz granicę.
lim (3x4−x2+6)
x→∞
Jak takie cuś rozgromić?
24 maj 22:08
Jerzy:
Wyłaczyć x4 przed nawias
24 maj 22:09
Delcik: x4(3−x2/x4 +6/x4)?
24 maj 22:13
Delcik: Czyżby 3x4 = +∞?
24 maj 22:15
Jerzy:
| | 1 | | 6 | |
= limx→∞ x4(3 − |
| + |
| ) |
| | x2 | | x4 | |
24 maj 22:16
Delcik: No to zdaje się to co napisałem
x4 * 3 = 3x4 z czego 3 zmierza do 3, a x4 do +∞, więc wynik to +∞
24 maj 22:17
Jerzy:
Tak
24 maj 22:17
Andrut:
x
4 −−>
∞
3 −−−> 3
| 1 | |
| −−−−> 0 Czyli ∞(3−0+6)=+∞ |
| x2 | |
6−−−−−> 6
24 maj 22:19
Delcik: a w lim x→−∞=(−5x4 −2x+1)= lim x→−∞ x4(−5−2/x3+1/x4)= −∞*−5 = +∞?
24 maj 22:20
Delcik: Andrut, 6/x4 dąży do zera, nie do szóstki
24 maj 22:21
Delcik: tak więc w lim x→−∞ (−5x4 −2x+1)= lim x→−∞ x4(−5−2/x3+1/x4)= −∞*−5 = +∞?
lim x→−∞ (−3x5+x2+x) = lim x→−∞ x5(−3 + x2/x5 + x/x5) = −∞*−3= +∞?
24 maj 22:29