DANA JEST FUNKCJA
FUNKCJA: DANA JEST FUNKCJA:
f(x) = 3t−5
ROZWIĄŻ RÓWNANIE:
f(f(x))=4x+5
24 maj 21:25
Jerzy:
Sprawdż zapis .... f(x) = 3t − 5 ?
24 maj 21:38
FUNKCJA: Przepraszam:
f(t) = 3t−5
To drugie jest dobrze
24 maj 21:39
FUNKCJA: Jak tam Jerzy?
24 maj 21:45
FUNKCJA:
24 maj 21:45
Jerzy:
Przyznam,że nie rozumiem tego zadnia ...
gdyby było: f(x) = 3x − 5 , to: f(f(x)) = 3(3x −5) − 5
i mamy równanie: 3(3x − 5) − 5 = 4x + 5
24 maj 21:45
FUNKCJA: No właśnie tam jest na 100% t

Ale dzięki wielkie za pomoc, zapytam nauczyciela, może jest błąd
24 maj 21:48
FUNKCJA: Pomożesz mi w jeszcze jednym zadaniu?
24 maj 21:49
6latek : Jest blad
Jeśli zmienna ma być po x to nie może być po t
24 maj 21:50
FUNKCJA: Dane są funkcje:
f(x) = 1 dla x≤2, x−1 dla x>2
g(x) = −f(−x)
Oblicz a= g(−√5) * g(−√3) * g(−√2)
24 maj 21:52
Jerzy:
Funkcja g(x):
x + 1 dla x < −2
g(x) =
−1 dla x ≥ 2
24 maj 21:58
FUNKCJA: Okej, ale teraz żeby obliczyć a to ja potrzebuję g od czegoś tam. To mam podstawić ten
pierwiastek gdzieś?
24 maj 22:01
FUNKCJA: Narysowłem sobie wykres tej funkcji, ale nie wiem co mam przez co wymnożyć i dlaczego
24 maj 22:04
Jerzy:
mała poprawka: g(x) = −1 dla x ≥ − 2
−√5 < −2 , −√3 > −2 , −√3 > − 2
24 maj 22:05
Jerzy:
czyli: ... = (−√5 + 1)*(−1)*(−1)
24 maj 22:06
FUNKCJA: domyśliłem się z tą poprawką

Jerzy, ale nie wiem co przez co przemnożyć.
Wiem że −
√5 jest mniejszy od minus 2, itd. ale co przez co przemnożyć i dlaczego
24 maj 22:07
Jerzy:
a teraz widzisz ?
24 maj 22:07
FUNKCJA: ślepy jestem nadal
nie wiem skąd te minus jedynki i skąd ta plus jedynka
24 maj 22:09
Jerzy:
g(−√5) = −√5 + 1 , bo obowiązuje wzór: g(x) = x + 1
g(−√3) = −1 , bo obowiazuje wzór: g(x) = −1
g(−√2) = − 1, bo.....jw
24 maj 22:11
FUNKCJA: okej, czyli
po wymnożeniu zostanie:
(−
√5+1)*(−1)*(−1) = 1 −
√5
dobrze rozumiem?
jak ktoś napisze mi rozwiązanie, to je rozumiem, gorzej samemu stworzyć. Sprawdź mi tylko to i
wielkie dzięki! Mogę iść spać
24 maj 22:15
Jerzy:
tak ... a = 1 − √5
24 maj 22:16
FUNKCJA: Dziękuję
24 maj 22:17