Fizyka - fale.
Feok: Ktoś uderzył młotkiem w szynę kolejową w odległości L=1020 m od obserwatora przykładającego
ucho do szyny. Proszę obliczyć prędkość dźwięku w materiale szyny, jeżeli obserwator usłyszał
dźwięk w szynie o T=3 s wcześniej niż w powietrzu. Proszę przyjąć prędkość dźwięku v=340 m/s.
Ze zwykłego liczenia ze wzorów na prędkość, drogę i czas wychodzi, że czas, po którym usłyszał
dźwięk to 0 s. Chyba tak nie powinno być. Jest jakiś inny sposób liczenia tego?
24 maj 20:27
b.: No niestety tak to wychodzi, dane są kiepsko dobrane.
24 maj 20:29